Работата по конституционните изменения е в ход. Обновеният вариант на основния закон ще бъде поставен на обществено обсъждане. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко на работна среща с председателя на Върховния съд Валентин Сукало, съобщи агенция БелТА, цитирана от ТАСС.

"В момента специалистите в Беларус, в това число съдиите от Конституционния съд, работят по измененията в основния закон, посочи Лукашенко. - След това проектът на обновената конституция ще бъде поставен на обществено обсъждане".

Лукашенко добави, че председателят на Върховния съд Сукало също ще участва в работата по измененията, допълва БТА.

Сукало предложи в новия вариант на конституцията да бъде предвидена възможност местната власт да има право да назначава съдии. В момента назначаването на окръжни и районни съдии е в прерогативите на президента.

Сукало добави, че Върховният съд има и други предложения за функционирането на съдебната система, които могат да бъдат записани в новата конституция, но още е рано да бъдат обявявани.

Лукашенко беше предложил преди това в конституцията да бъдат направени изменения така, че да бъдат преразпределени правомощията на властите на различните нива и част от правата да бъдат предадени "надолу".

Той смята, че новата конституция на Беларус трябва да бъде приета на референдум и едва след това могат да се състоят нови избори.