Германският авиопревозвач "Луфтханза" временно преустанови специалните си полети за евакуация на германски граждани от Израел, след като само в петък с негови полети от Израел бяха изведени над 800 германски граждани, предаде ДПА.

Полетите бяха организирани от германското външно министерство, след като някои авиокомпании преустановиха услугите си до и от Израел и свободните места започнаха да се запълват след мащабното нападение на ислямистката групировка "Хамас" срещу Израел през миналия уикенд.

Като причина за спирането на полетите се посочва "несигурната ситуация със сигурността" и "нерешените въпроси, свързани с оперативната стабилност в Тел Авив", допълва БТА.

Наблюдателите предполагат, че може да предстои сухопътна офанзива от страна на Израел в отговор на убийството на стотици израелски цивилни граждани от "Хамас", която управлява Газа, миналия уикенд.

Вчера германското външно министерство съобщи, че е оказало подкрепа и съдействие за изтеглянето от Израел на около 2800 германци по суша, въздух и вода до момента. То съобщи, че два полета, изпълнявани от "Кондор"(Condor), ще излетят в неделя от йорданския град Акаба.

Пристанищният град на Червено море се намира точно срещу границата с южния израелски град Ейлат, на около 350 км южно от Тел Авив.

За влизане в Йордания се изисква виза. Министерството на външните работи на Германия съобщи, че пътниците могат да подадат заявление за виза на граничния пункт Акаба.

Вчера профсъюзът на пилотите "Ферайнигунг кокпит"(Vereinigung Cockpit) разкритикува полетите за репатриране, извършвани от граждански авиокомпании, тъй като те представляват непредвидим риск.