"Помощта за Украйна няма да намалее. Предстои голям брой съюзници да обявят, че ще предоставят на Киев още оръжия и други средства за подкрепа" - това каза пред журналисти в Брюксел американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Асошиейтед прес и БТА след заседание на Контактната група за отбрана на Украйна, в която членуват около 50 държави.

По време на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО той посочи, че България ще даде на Украйна компоненти, за да може Киев да засили своите зенитно-ракетни системи С-300, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел. 

По думите на ръководителя на Пентагона пред журналисти ключовото искане на Украйна е свързано със системи за ПВО и боеприпаси. "Според мен все още има енергия", каза Остин. "Ще ги уверя, че нашият ангажимент остава", допълни той.

Остин повтори тази позиция и при откриването на срещата на министрите на отбраната от НАТО. По думите му украинските сили бележат устойчив напредък във войната. Той допълни, че фокусът на преговорите между съюзниците няма да бъде единствено върху непосредствените нужди на Украйна, а ще включва и начертаването на планове за координирани инвестиции в бъдещите ѝ сили.

Що се касае до България, той каза, че страната ни ще изпрати компоненти за зенитно-ракетни системи С-300. 

Снимка: БТА

Това са ракети със среден радиус на действие. По класификацията на НАТО системата се нарича SA-10. Приета е на въоръжение в СССР през 1978 г. Предназначена е за отбраната на големи промишлени и административни обекти, военни бази и пунктове за управление от удари. Способна е да унищожи балистична ракета и ракетни цели. С-300 става първият многоканален зенитно-ракетен комплекс, способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно. 

Системата е на въоръжение в България от 1988 г. От страните членки на НАТО още само Словакия разполага с такива комплекси.

Украинският президент Володимир Зеленски, който беше изненадващ гост в централата на НАТО в Брюксел, също обяви, че е получил уверения от Вашингтон, че военната помощ за страната му ще остане постоянна и непрекъсната. Уверенията са били отправени в момент, в който Киев очаква нова руска кампания на обстрел по украинската територия тази зима, предаде Франс прес.

"Стана ясно, че САЩ ще продължи да предоставя на Украйна постоянна и непрекъсната подкрепа, необходима за нейната отбрана", заяви Зеленски в ежедневното си послание, отправено след срещата в Брюксел с Лойд Остин.

Той добави, че е обсъдил как да се укрепят отбранителните способности на Украйна преди зимата, особено по отношение на безпилотните самолети и ракетите.

"Благодарен съм на всички партньори за постоянната им готовност да помагат на нашата отбрана", продължи той, визирайки дискусиите за "укрепване на противовъздушната отбрана и най-важните средства на фронтовата линия", включително артилерията и ракетите с голям обсег.