Британското правосъдие постанови вчера 12 години затвор за бръснар, изпратил на групировката "Ислямска държава" в Сирия хиляди лири от помощите за фирми, отпуснати по време на епидемията от COVID-19, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

"Дано Аллах ви унищожи, ще се видим на Страшния съд. Вие сте неверници и ще горите в ада", развика се 43-годишният Тарек Намуз към полицаите в съда, щом чу присъдата.

Мъжът - собственик на фризьорски салон в Западен Лондон - получил по време на пандемията от ковид финансова помощ от местните власти. Обаче от ноември 2020 до май 2021, когато бил арестуван, изпращал парите в Сирия.

Полицията успяла да проследи парични преводи в размер на 11 280 лири (12 750 евро). Тарек Намуз обаче се похвалил на приятел, който го посетил в затвора, че е изпратил 25 000 лири (28 250 евро) на човек, когото описал като "бивш боец на ИД" и който можел да купи снайперски пушки за 2500 лири (2825 евро).

"Изобщо не съм изпращал такива пари", каза той на процеса. По време на разследването обаче Намуз заяви, че е пращал средства "в помощ на бедните и нуждаещите се в Сирия".

Той бе осъден и защото държал на запис в телефона си клипове с обяснения как се правят взривни устройства и как се използва нож при нападения срещу хора. Освен това свалял от мрежата "Телеграм" пропаганда на ИД.

През 2014 г. Намуз вече бил осъден на 10 години затвор за изнасилване на 18-годишно момиче в притежаван от него лондонски пъб. През септември 2019 г. той бил освободен условно.