Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли каза, че се слага край на "неразумната практика" чуждестранни студенти да водят семействата си във Великобритания, като от днес влизат в сила ограничения за издаването на визи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По думите му забраната, която засяга всички чуждестранни студенти, с изключение на тези, които записват следдипломни изследователски програми и студенти с държавни стипендии, ще спре десетки хиляди мигранти.

Въпросната мярка беше обявена през май от предходната министърка на вътрешните работи - Сюела Бравърман, малко преди да стане ясно, че по официални данни броят на мигрантите от януари до юни е възлизал на 672 000.

Този ход на британското правителство може да засегне университетите, които разчитат на таксите от чуждестранни студенти и освен това може да навреди на репутацията на страната като международна дестинация, предупреждават експерти.

Миналия месец Клевърли представи редица нови ограничения, които според него ще намалят броя на мигрантите с 300 000 души годишно. Една от мерките предвижда, че британците, които печелят по-малко от 38 700 паунда на година, няма да могат да получат семейна виза.