Тъй като войските на Москва едновременно се опитват да отблъснат украинската контраофанзива в Южна Украйна и да атакуват на изток, те са изложени на риск от разцепване на силите си, според британски оценки, предаде Ройтерс.

Русия продължава да настъпва към Купянск в Източна Украйна, опитвайки се да принуди Киев да раздели своите части между южното и източното направление, съобщи британското министерство на отбраната, позовавайки се на разузнавателна информация.

"Като се има предвид, че Русия постигна скромни придобивки близо до Купянск, откакто украинската контраофанзива започна през юни, е много вероятно те да се стремят да се възползват от това, като продължат да осигуряват ресурси на оста (на придвижване)", се казва в изявлението.

Това обаче, може да принуди самата Русия да раздели силите си, за да предотврати пробив на Украйна на юг по Ореховската ос.

Украинските сили са достигнали първата руска основна отбранителна линия там, въпреки усилията на руските въздушно-десантни сили и 58-а общовойскова армия да ги спрат, според анализа.

Министерството на отбраната на Великобритания публикува всекидневни актуализации за хода на войната, откакто тя беше започната от Москва през февруари 2022 г. Кремъл отхвърля съобщаваните данни като дезинформация.