Около 30 мигранти са в неизвестност и 17 са спасени в централната част на Средиземно море, след като гумената им лодка, с която пътували от Либия, се преобърна поради лошото време, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на италианската брегова охрана.

В момента продължават спасителните операции, в помощ на които са изпратени и товарни кораби, намиращи се в района. Въздушна подкрепа оказва Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс и още товарни кораби пътуват към района, се казва в изявлението, цитирано от БТА.

АФП цитира италианската брегова охрана, според която товарен кораб, плаващ в района, първи се притекъл на помощ на бедстващата лодка. По средата на прехвърлянето на мигрантите на кораба обаче гумената им лодка се преобърнала в резултат на лошото време, като само 17 души са били спасени.

Неправителствени организации по-рано информираха, че лодка с 47 души се носи по течението на около 100 км от либийския бряг. Доброволческата организация "Алармен телефон", която поддържа гореща линия за мигранти в беда, съобщи, че още вчера е уведомила спасителния координационен център в Рим за лодката, а също малтийските и либийските власти.

Снимка: БТА

Поради липса на налични плавателни съдове обаче либийските власти са поискали помощ от Рим, който е изпратил към лодката още три товарни кораба, намиращи се в района, съобщи италианската брегова охрана.

Снимка: БТА

Според бреговата охрана операцията по прехвърлянето на мигрантите е започнала по светло с помощта на един от четирите товарни кораба, който е достигнал до бедстващата лодка.

След като взел на борда си 17-те мигранти, корабът се е насочил към Малта, за да свали на сушата двама мигранти, нуждаещи се от спешна медицинска помощ. Продължава издирването на останалите мигранти от лодката.

Снимка: БТА