При обиколка в Бретан в четвъртък Макрон посети център за надзор и спасителни операции в Атлантическия океан в Етел. Там представител на центъра споменал за различни видове лодки, използвани от незаконни мигранти, и заговорил за кваса-кваса.

Това е малка лодка, с която много мигранти от Коморските острови се опитват да стигнат до съседния френски департамент Майот в Индийския океан, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Малко риба, много коморец

При споменаването на този вид лодка Макрон казал на шега: "Кваса-кваса лови малко риба, той ни домъква коморец, това е нещо различно".

Думите му породиха смущение у присъстващите. Видеозапис от сцената се разпространи в медиите.

"Това са шокиращи думи, изразяващи презрение. Коморският народ има правото на достойнство и на извинения"
, каза външният министър на страната.

Болезнен контекст
.
Мигранти, потеглящи от коморския остров Анжуан, често пъти рискуват живота си с лодките кваса-кваса, за да стигнат до Майот. От 1995 г. са загинали между 7000 и 10 000 от тези хора според доклад на френския Сенат от 2012 г.

Коморското президентство пък определи думите на Макрон като необмислено изявление, което приписа на неговата младост. Според външния министър на страната обаче няма как френският президент да не знае, че има "болезнен контекст, свързан с кваса-кваса".

Още през уикенда Елисейският дворец призна, че Макрон е проявил неуместно чувство за хумор, което може да е наранило някого.

Днес френският президент приема премиера на България Бойко Борисов в Елисейския дворец.