Премиерът на Великобритания Лиз Тръс може да не оцелее на поста си до края на деня, пише в. "Гардиън", като се позовава на журналиста Пол Бранд от ITV News, който пък на свой ред цитира член на Комитета 1922. Друг депутат от торите пък му е казал, че Тръс ще издържи до 31 октомври, защото няма споразумение как да бъде отстранена от поста.

По този начин Лиз Тръс е все близо до това да подаде оставка. Отне й пет седмици, за да задълбочи политическата и икономическата криза, в която изпадна Великобритания след решението й да напусне Европейския съюз. Правителството на Тръс се пука по шевовете и оставката на министър-председателя вече е само въпрос на време, за да се намери заместник, пише Би Би Си.

В рамките на пет седмици Тръс загуби двама главни министри, подкрепата на парламентарната фракция и на избирателите.

Нейният рейтинг е едва 15% - по-нисък от този на всеки британски министър-председател в съвременната история. Още по-лошо е, че вдъхновеният от Брекзит неин план за бързи реформи не се хареса на пазарите, което застрашава финансовата стабилност, пенсионната система и икономиката като цяло.

Силата на партията на торите, която управлява Великобритания повече от 12 години, също е под въпрос.

През последните четири години се смениха трима министър-председатели, а през последните четири месеца - четирима финансови министри.

Събитията от последните седмици и действията на Лиз Тръс доведоха една седемте най-развити държави в света до ръба на социален, политически и икономически срив.

Всичко започна, когато идеологът на Брекзит Борис Джонсън се провали и беше принуден да подаде оставка. Той беше заменен от партията (а не от народа, такива са правилата), която избра за премиерския пост Лиз Тръс.

Днес бе съобщено, че Тръс е заплашила да наложи дисциплинарни мерки на депутати консерватори, които вчера се въздържаха или не гласуваха на предизвикалия провал в дисциплината и единството вот за фракинга (метод на хидравличното разбиване) в британския парламент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законодателите предизвикаха сцени с бурни реакции в парламента, след като настъпи объркване дали гласуването за фракинга е и вот на доверие за правителството на Тръс.

Появиха се слухове, че главният отговорник за поддържането на партийната дисциплина сред торите (така наречените whips) е подал оставка, но по-късно те бяха опровергани.

Отговорниците за поддържането на партийната дисциплина ще проведат разговори с тези депутати на партията, които не подкрепиха правителството", заяви правителствен говорител, като подчерта, че "тези, които не са имали основателна причина да не гласуват, могат да очакват дисциплинарни мерки".