В Ливан беше съставено ново правителство. Така бе сложен край на 13-месечната безизходица, довела до още по-дълбока финансова криза и бедност в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Канцеларията на президента Мишел Аун съобщи, че е подписан указът за назначаване на новото правителство, оглавявано от бизнесмена милиардер Наджиб Микати.

Ливан беше без редовно правителство, откакто на 4 август 2020 г. на пристанището на Бейрут стана голяма експлозия и се стигна до оставка на кабинета на тогавашния премиер Хасан Диаб. Оттогава имаше разногласия между политическите групи за състава на бъдещото правителство.

Новият кабинет включва 24 министри, избрани от същите политици, които управляват Ливан от десетилетия и чиято корумпираност и лошо управление според мнозина е довела до сегашната криза, отбелязва АП.

Правителството на Микати се изправя пред тежка задача, с която малцина вярват, че може да се справи, включително да извърши крайно необходимите реформи. Едни от първите неща, с които кабинетът трябва да се заеме, са ревизия на централната банка и подновяване на преговорите с Международния валутен фонд за спасителен пакет, за да се спре колапса на страната. Очаква се също новото правителство да има грижата за произвеждане на общи избори догодина.

Микати, един от най-богатите хора в Ливан, беше натоварен през юли да състави кабинет. Смята се, че той е част от политическата класа, довела страната до фалит. Бизнесменът беше премиер през 2005 г., а също от 2011 до 2013 г.

Засега не е ясно какъв компромис е бил постигнат, за да стане възможно съставянето на правителство. Напоследък имаше натиск от САЩ и Франция за сформиране на кабинет, след като икономическото сриване на Ливан достигна критична точка, а заради тежкия недостиг на гориво и лекарства надвисна заплаха за затваряне на болници, пекарни и за спиране на интернета. Ливанската валута загуби 90 процента от стойността си спрямо долара от октомври 2019 г., което предизвика хиперинфлация и обрече на бедност над половината от населението.

Микати стана фаворит за премиерския пост, тъй като беше подкрепен от повечето политически партии в Ливан, включително от поддържаната от Иран организация Хизбула и другата голяма шиитска политическа формация Амал, оглавявана от председателя на парламента Набих Бери. Микати беше подкрепен и от бивши ливански премиери сунити, в това число Саад Харири, който се отказа от опитите да състави правителство по-рано през годината, защото не успя да се споразумее с Аун за състава на кабинета.

Към ливанските лидери бяха отправени силни международни призиви за съставяне на ново правителство. Международната общност обаче отказва да предостави финансова помощ на Ливан, преди да бъдат извършени значителни реформи за борба с широкоразпространената корупция и лошото управление.