Правителствата на Литва, Латвия и Естония наложиха днес след координация между външните си министерства забрана за влизане на тяхна територия на Александър Лукашенко и още 29 висши беларуски представители, предадоха световните агенции.

Тази мярка на трите еврочленки изпреварва общите санкции на ЕС срещу беларуски представители заради фалшифицирането на изборите на 9 август, след които бе обявено, че Лукашенко е преизбран, и заради насилието срещу мирни демонстранти.

Властите във Вилнюс, Рига и Талин настояват Западът да вземе твърди мерки срещу Лукашенко и режима му. Санкциите на трите балтийски държави лично срещу Лукашенко, който управлява Беларус от повече от четвърт век, са послание към останалите страни членки на ЕС, които не са склонни беларуският лидер да бъде санкциониран засега. Някои западни правителства се опасяват, че Русия може да се намеси със сила в Беларус срещу протестиращите.

В петък Александър Лукашенко заплаши, че ако има санкции, той ще забрани транзитния превоз на стоки през Беларус. Стоките от Беларус, който няма излаз на море, покриват една трета от жп трафика и обема на пристанищата в Литва.