Италия забрани използването на лицево разпознаване и "умни очила", предаде Ройтерс. Решението на Агенцията за защита на личните данни ще попречи на въвеждането на технологиите в две италиански общини.

Системите за лицево разпознаване на база на биометрични данни няма да бъдат разрешени, докато не се приеме специален закон или поне до края на следващата година, съобщават от ведомството. Единственото изключение е за случаите, когато подобна технология се използва за съдебни разследвания или за борба с престъпността.

"Наложеният мораториум е следствие от нуждата да бъдат регулирани изискванията за допустимост, условията и гаранциите, свързани с лицевото разпознаване и неговото адекватно правоприлагане", се посочва в изявление на агенцията.

Оттам припомнят, че според законите на Европейския съюз и Италия обработката на лични данни от държавни служби чрез видео устройства е разрешено на обществено значими места или ако е свързано с дейности, извършвани от официалните власти.

Въпреки това, общините, които искат да въведат подобна обработка трябва да постигнат "договорки по въпросите на сигурността" с централното правителство, пише още в изявлението.

Реакцията на Агенцията за защита на личните данни идва след решението на южния град Лече да започне употребата на технология, базирана на лицево разпознаване, припомня БТА.

Службата съобщи, че на местната управа е било възложено да представи списък на системите, които възнамерява да приложи, тяхната цел и законови основания, както и описание на евентуалната база данни за достъп от устройствата.

Обект на интерес от агенцията е и тосканският град Арецо, където има планове местните служители на реда да бъдат екипирани с инфрачервени очила, разпознаващи регистрационните номера на автомобилите.