Литовската полиция съобщи днес, че е започнала разследване на вчерашното нападение срещу Леонид Волков, дългогодишен съветник на покойния руски опозиционер Алексей Навални, след като е бил атакуван с чук пред дома си във Вилнюс, съобщи Ройтерс.

Волков е бил нападнат вчера със сълзотворен газ и чук, в разултат на което има счупена ръка, синина на челото и рана на крака, съобщи бившата говорителка на Навални Кира Ярмиш.

Волков заяви на профила си в "Телеграм", че днес се е прибрал вкъщи от болницата, след като е получил лечение, допълвайки, че е бил ударен около 15 пъти с чук по крака.

Разследва се "лека телесна повреда", заяви пред Ройтерс говорител от литовската полиция, който допълни, че все още няма идентифицирани заподозрени.

Няколко полицейски екипа, включително и елитен антитерористичен, са разследвали през нощта местопрестъплението край дома на Волков в северните покрайнини на литовската столица.

Волков често си е навличал гнева на руските власти, с организиране на антиправителствени протести от Вилнюс и настояване за освобождаването на Навални от затвора.

Посланичката на САЩ в Литва Кара Макдоналд заяви в социалната мрежа "Екс", че е "шокирана" от новината за нападението срещу Волков.

"Неговата непреклонност и смелост, изправен пред най-новите опити да му затворят устата и заплашат, са вдъхновяващи. Екипът на Навални остава изявен глас срещу потисничеството и бруталността на Кремъл", заяви Макдоналд.

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис вчера нарече инцидента шокиращ и заяви, че извършителите трябва "да отговарят за престъплението си".

Президентът на балтийската република Гинтарас Науседа обяви, че очевидно атаката срещу Волков е планирана и е в духа на други провокации срещу Литва. "Мога да кажа само едно на (руския президент Владимир) Путин: никой тук не се страхува от теб", заяви Науседа.

Отделът за контраразузнаване към службата за държавна сигурност на Литва съобщи, че най-вероятната цел на нападението е да се попречи на руската опозиция да повлияе на предстоящите тази седмица президентски избори в Русия. Ройтерс отбелязва, че настоящият президент Путин, който е заемал поста общо близо двадесет години, има срещу себе си на изборите символична опозиция и се готви да бъде избран за още един шестгодишен мандат.

Осъждаме жестокото нападение над Леонид Волков, заяви днес говорител на Европейската комисия по повод посегателството в Литва срещу руския опозиционер и сподвижник на покойния Алексей Навални.

Разбираме, че литовските власти разследват задълбочено този случай. Не бих казал кой може да носи отговорността, докато проверките не приключат. В този случай имаме нужда от доказателствата по разследването, добави говорителят.

Не се заблуждаваме какви методи използва режимът в Кремъл, особено по отношение на своите критици, каза той. Видяхме какво се случи с Алексей Навални, с Борис Немцов и Анна Политковска, допълни говорителят.

През февруари Волков гостува в Европейския парламент в Брюксел, където заяви, че очаква да види разпада на режима на руския президент Владимир Путин. Искаме Путин и съратниците му да наблюдават края на този режим и да се сбъдне мечтаната от Навални Русия, каза тогава Волков. На същата среща други представители на руската опозиция отправиха призив ЕС да не признава резултатите от предстоящите тази седмица президентски избори в тяхната страна.

Няколко от членовете на политическата организация на Навални - Фонд за борба с корупцията, живеят в членуващата в ЕС и НАТО Литва, след като избягаха от Русия.