Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания обвини Израел, че извършва военни престъпления в ивицата Газа - гъсто населена палестинска територия, която е подложена на непрестанни удари от страна на израелската армия, откакто "Хамас" започна кървава атака срещу Израел на 7 октомври, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Зверствата на Израел представляват военни престъпления и груби нарушения на международното право", написа Хания в отворено писмо, адресирано до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, се казва в изявление на уебсайта на палестинското ислямистко движение.

Той също така осъди обсадата, наложена от Израел на ивицата Газа, като призова ООН да окаже натиск върху властите в Тел Авив, за да позволят влизането на хуманитарна помощ и медицински доставки.

Най-малко петима израелци и четирима чужденци, пленени от "Хамас" в ивицата Газа, са били убити при израелски удари през последните 24 часа. Това твърди в комюнике въоръженото крило на ислямисткото палестинско движение, предаде Франс прес.

С това общият брой на убитите пленници от началото на войната преди седмица става 22 според "Хамас". Над 150 израелци, чужденци и хора с двойно гражданство бяха взети за заложници на 7 октомври по данни на израелското правителство.

След кървавото и безпрецедентно нападение на "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври Израел обяви "пълна обсада" на ивицата Газа, която е под сухопътна, въздушна и морска блокада от повече от 15 години.

Израел готви сухопътна операция в ивицата Газа и призова населението в северната ѝ част да се изтегли на юг. "Хамас" отхвърли тези призиви като опит за депортация, а германската външна министърка Аналена Бербок обвини ислямисткото движение, управляващо Газа, че използва цивилните като жив щит.

За една седмица война загиналите от израелска страна са най-малко 1300, а от палестинска - 2215. Ислямистите са взели и десетки израелци и чужденци за заложници.