Жертвите на катастрофалното наводнение след бурята "Даниел" в Либия могат да достигнат и 20 000 души. Това изчисляват властите на пристанищния град Дерма, който беше буквално залят от приливни вълни след скъсването на стените на 2 язовира, предава Би Би Си.

Дерма преди и след потопа

Снимка: AP/БТА

Хората са спели, докато водата е прииждала, казва кметът Абдулменам Ал Гаити пред местна телевизия. Изчисленията му се основават на броя на областите, напълно унищожени от наводненията.

До момента официална информация е за над 5000 загинали и над 10 000 в неизвестност. Все още има нужда от специализирани екипи, които да извадят телата на жертвите.

Дерма преди и след потопа

Снимка: AP/БТА

Служител от базираното в Тобрук източнолибийско правителство разказва, че морето "постоянно изхвърля десетки тела".

Следващата опасност пред града са заразите, които могат да се разпространят след потопа, предупреждават властите. 

Дерма преди и след потопа

Снимка: AP/БТА

Спасителни екипи от Египет, Тунис, Италия, Испания и Турция на място и помагат за търсене на оцелели. 

Лидерите на базираната в Триполи администрация на Либия пък призовават за разследване на скъсването на стените на язовирите.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Междувременно Футболната асоциация на Либия обяви, че най-малко четирима играчи са загинали при наводненията.

В Либия е обявен тридневен национален траур, а всички райони, засегнати от наводненията, все още са бедстващи.

Снимка: AP/БТА

Ще бъде създаден и коридор за хуманитарни помощи от турското пристанище Мерсин до Либия, заяви турският министър на външните работи Хакан Фидан, цитиран от телевизия НТВ.

Франция вече е изпратила самолет с провизии за оцелелите след потопа в Дерма, показват снимки на АП.

Снимка: AP/БТА

На съвместна пресконференция с британския министър на външните работи Джеймс Клевърли в Анкара Хакан съобщи снощи, че екипи от Турция са спасили досега шестима либийци след наводненията в Либия.

Снимка: AP/БТА

Той уточни, че са започнали работите по създаването на коридор за хуманитарни помощи от Мерсин (Южна Турция) до Либия.

Снимка: AP/БТА

Фидан изрази съболезнованията си и пожеланията си за скорошно възстановяване на либийския народ заради наводненията и заяви, че първата помощ от Турция е била доставена във вторник. Министърът на външните работи каза, че в Либия са изпратени три военни товарни самолета.

Снимка: AP/БТА

За африканската страна са заминали 168 турски спасители, изпратени са два автомобила и две лодки, използвани за спасителни и издирвателни дейности, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

Фидан каза още, че в Либия са изпратени храни, хигиенни материали, палатки, като добави, че турският посланик в Триполи Кенан Йълмаз и служители от министерството на външните работи са заминали за района на бедствието, за да следят разпределянето на помощи за нуждаещите се.

Снимка: AP/БТА

Около 6 хиляди души загинаха при опустошителните наводнения в Либия.