Левият блок на премиерката в оставка на Дания Мете Фредериксен спечели мнозинство на парламентарните избори, произведени вчера, предадоха световните агенции.

Блокът на Фредериксен получава 87 места в парламента, според пълното преброяване на бюлетините в континенталната част на страната. Към тях трябва да се добавят и 3 места от Гренландия и Фарьорските острови, което означава мнозинство от 90 места в 179-местния парламент.

Като част от левия блок социалдемократите на Фредериксен получават 50 места в парламента, а изразено в проценти това означава 27,5 процента, което е най-доброто партийно представяне за повече от две десетилетия. Този резултат ще даде на Фредериксен възможността да бъде първата, която ще се опита да състави ново правителство.

"Благодаря", написа в профила си в Инстаграм Фредериксен и публикува своя усмихната снимка. "Много съм щастлива", допълни тя пред журналистите при пристигането си тази вечер със съпруга си в сградата на парламента.

Блокът, обединяващ десницата и крайната десница, събира 72 места плюс едно от Фарьорските острови.

"Резултатите показват, че отново има червено мнозинство в парламента", констатира лидерът на либералната партия "Венстре" Якоб Елеман-Йенсен, която" бележи отстъпление с 10 процентни пункта и губи 19 от притежаваните досега 43 депутатски места.

С 16 места центристката партия на бившия премиер Ларс Льоке Расмусен, наречена "Умерени", също влиза в парламента.

14 места в парламента печели и новосформираната партия на бившата министърка на имиграцията Ингер Сьойберг, наречена "Датски демократи".

Оттук нататък предстои по-късно днес Фредериксен да връчи оставката си на кралица Маргрете Втора, а тя да поиска от нея да състави ново правителство.

Очертават се дълга фаза на преговори, защото Фредериксен вече не иска да е начело на правителство на малцинството, а умножи призивите както към останалите партии в левия блок, така и към центъра и десницата за широка коалиция, преодоляваща традиционните различия.

Фредериксен може да разчита за съставяне на ново правителство на левите сили - Социалистическата народна партия, съюза "Червени-Зелени" и Социално-Либералната партия. Фредериксен може обаче и да започне преговори с бившия премиер Ларс Льоке Расмусен и новата му партия, която също се беше обявила за коалиция с партиите от мейнстрийма в Дания.

До предсрочните избори се стигна заради така наречената криза с норките. Правителството разпореди избиването на норките като част от мерките за борба с Ковид, но после това решение бе обявено за незаконно. След това една от партиите, подкрепящи правителството на Фредериксен заплаши, че ще го свали от власт с вот на недоверие, ако тя не свика предсрочни избори, на които да получи потвърждение на доверието на народа в нея след кризата с норките.

Предизборната кампания в Дания бе доминирана от темите за високите енергийни цени, инфлацията, достигнала невиждани от 40 години нива и здравната система. Темата за миграцията не бе много споменавана по време на кампанията. Правителството, чиято цел е да не приема никакви бежанци, работи по прилагане на план в Руанда на кандидати за убежище, отбелязва Франс прес.

Избирателната активност на вота вчера беше 84,1 процента.