Близо 120 лекари и психолози призоваха да се сложи "край на психическия тормоз и на неадекватните медицински грижи" спрямо основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. В писмото, публикувано от медицинското списание "The Lancet", се казва още, че здравето муе увредено вследствие на престоя му в еквадорското посолство и в лондонския затвор "Белмарш". Ако 48-годишният Асандж умре в затворническата килия, ще означава, че смъртта му се дължи на "ефективни изтезания", убедени са експертите. Те настояват да се сложи край на тази ситуация и на Асандж да бъде осигурен "достъп до възможно най-добри медицински грижи, преди да е станало прекалено късно".

175 години затвор?

Джулиан Асандж е в лондонския затвор от април 2019 година. САЩ настояват той да им бъде предаден. Съдебното изслушване по въпроса започва на 24 февруари. САЩ го обвиняват, че е помогнал на американската разобличителка Челси Манинг, която тогава още се казваше Брадли Манинг, да публикува таен материал за американските военни акции в Ирак и Афганистан. Благодарение на тези публикации станаха известни някои военни престъпления, дело на американски военнослужещи.

Обвинението срещу Асандж съдържа общо 18 точки. Ако бъде признат за виновен по всички тях, го очакват 175 години затвор. От страх да не бъде предаден на САЩ, през 2012 година основателят на Уикилийкс се укри в еквадорското посолство в Лондон. По онова време срещу него имаше и европейска заповед за арест по обвинение за изнасилване в Швеция. Тези разследвания обаче бяха междувременно прекратени.

От посолството в затвора

През април 2019 Джулиан Асандж бе задържан от британската полиция, защото с бягството си в еквадорското посолство бил нарушил условията, при които е бил пуснат на свобода. Заради това малко по-късно той беше осъден на половин година затвор.

Специалният докладчик на ООН по темата за изтезанията Нилс Мелцер наскоро повдигна тежки обвинения срещу властите във Великобритания, Швеция, САЩ и Еквадор. В неговите очи случаят с Асандж е трябвало да послужи за назидание и сплашване на журналисти. Мелцер смята, че обвиненията срещу австралиеца Асандж са скалъпени. Над 130 политици, журналисти и хора на изкуството в Германия също пледираха за освобождаването на Джулиан Асандж.

Текстът е публикуван на www.dw.com