Стотици ентусиасти отбелязаха началото на новата 2019 година с масово гмуркане в ледените води край Шотландия, Германия и другаде в Европа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Стотици се събраха в околностите на Единбург, за да наблюдават как плувците, облечени с шотландски полички и други забавни костюми смело нагазват в естуара на Северно море. Един от смелчаците беше дегизиран като Доналд Тръмп. Т.нар. "лудо топване" ("loony dook" на шотландски) е ежегодна новогодишна традиция още от от 80-те години на 20 век.

Снимка: AP/БТА

Обичаят да се посреща Новата година с ледено гмуркане се среща и в други части на Европа. Една от тях е германският фризийски остров Нордерней, където около 500 души се потопиха в Северно море, въпреки температурата на водата от 5 градуса, за 20-а поредна година Sea. Много от тях бяха дошли дойдоха направо от новогодишното си парти.

Един от ентусиастите се беше маскирал като Доналд Тръмп

Снимка: AP/БТА

А в Рим мъже скочиха от 18-метров мост във водите на Тибър, чиято температура беше не повече от 6 градуса въпреки яркото слънце, традиция от повече от 70 години в италианската столица. Много зяпачи наблюдаваха зрелището от гребни лодки.

Доайенът на гмуркачите Маурицио Палмули (с прозвище Мистър Ок), на 66 години, бивш инструктор по гмуркане, го направи за 31-ви път. Той се смята за наследник на инициатора на традицията да се скача от моста Кавур - белгиецът Рик де Соней, който отпразнувал по този начин настъпването на новата 1946 г.