Лечението на коронавирус с преливане на плазма от преболедували и оздравели пациенти набира скорост сред медицинските среди в света. То започна в САЩ, днес Турция съобщи, че стартира лечение с него, а в България - също е напълно възможно.

Преливането на реконвалесцентна плазма започна в САЩ от тежко болен пациент от Ориндж, Южна Калифорния. Донор бе Джон Гарсия, 36-годишен мъж, който е прекарал болестта, а лекуващият му лекар Тимоти Буин откри подходящ донор, а Здравната служба на САЩ - FDA, даде разрешение за старт на лечението.

Идеята да се използване реконвалесцентна плазма в борбата с коронавируса започна от един документ, публикуван в Journal of Clinical Investigation, в който се предлага да започне мащабно изпитване. В програмата се включиха повече от 100 изследователи и 40 големи болници в 20 щата, а по-късно Великобритания и Ирландия.

Публикации в медицински списания подхраниха надеждите за лечението. В тях се описва, че китайски лекари са излекували поне 10 тежко болни пациенти в Ухан, Китай.

Учените имат намерение да се създаде пул от плазма за всички кръвни групи, които могат да се дават на тежко болни пациенти. Мотото на проекта е "Не позволявайте на онова, което не можете да направите, да пречи на това, което можете да направите".

Използването на реконвалесцентна плазма за спасяване на тежко болните от COVID-19 е описано в ръководството "Профилактика и лечение на новата коронарна инфекция COVID-19", съставено от Първата академична клиника към Университетското училище по медицина в провинция Чжъцзян. Клиничната практика е препоръчана от СЗО, а в нея се указва: Ползването на реконвалесцентна плазма може да спаси много хора и това е един от най-често препоръчваните методи за лечение, използван по време на епидемии. В него е описано как се прилага методът, какви могат да бъдат донорите, с какво тегло, на колко години и на какви пациенти тя може да бъде прелята. Има противопоказания за хора с алергии и автоимунни състояния.

От днес Турция съобщи, че започва метода в Университет в Източна Турция. Там той е представен като "пасивна имунизация на пациенти, заразени с новия коронавирус", съобщава Анадолската агенция.

Лечението се извършва, като се взима плазма от възстановил се от вируса пациент, който е вече с негативен, обясни ректорът на Университета "Иньоню" в окръг Малатия Ахмет Къзълай.

"За първи път в Турция Медининският център "Тургут Йозал" към университета взе плазма от излекуван пациент с коронавирус чрез метод, наречен плазмафереза, и я приложи на друг пациент, който е в много сериозно състояние в интензивно отделение", посочи той.

Целта, обясни Къзълай, е пациентът в интензивното отделение да получи по този начин антитела от възстановения пациент. Този метод преди това е бил използван и при лечение на ТОРС (тежък остър респираторен синдром, също причиняван от коронавирус) и ебола.

Лекарят призова излекуваните от коронавирус пациенти да подкрепят този метод, като обясни, че той не крие никакъв риск за вече оздравелите.

Дали това лечение може да се приложи в България зависи от желанието на здравните власти. Страната има опит за лечение с плазма и плазмени продукти.