Русия и Китай имат далечни планове за развитие на двустранното сътрудничество. Това заяви днес външният министър на Русия в Делхи на първата си лична среща с китайския министър на външните работи Цин Ган в кулоарите на форума на дипломатическите ръководители от страните в Г-20, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Лавров отново поздрави китайския си колега по повод назначаването му на този пост и изрази убеденост, че Цин Ган ще осигури "приемственост и постъпателно движение напред във всички насоки, съгласувани от (държавните) лидери, включително в търговско-икономическата и културната сфера".

"Имаме отиващи доста далеч планове за развитие на двустранното взаимодействие и, естествено, наситен външнополитически дневен ред с оглед ролята на Русия и Китай като стабилизиращ фактор за системата от международни отношения", добави ръководителят на руската дипломация.

"Благодарение на стратегическата ръководна роля на лидерите на нашите държави отношенията ни се развиват все така стабилно и здраво, като дават положителен пример за двустранни отношения между големи сили", отбеляза Цин Ган. Той припомни "успешното" неотдавнашно посещение в Москва на най-висшия китайски дипломат Ван И (21-22 февруари) и постигнатите тогава "широки договорености" между двете държави.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц призова Китай да не изпраща оръжия, за да помага на Русия във войната ù срещу Украйна, а вместо това да окаже натиск върху Москва да изтегли войските си, предаде Ройтерс.

Според Шолц е разочароващо, че Китай се е въздържал от осъждане на руското нахлуване. Федералният канцлер обаче приветства усилията на Пекин за намаляване на ядреното напрежение.

"Моето послание към Пекин е ясно: използвайте влиянието си в Москва, за да призовете за изтегляне на руските войски", заяви Шолц в реч пред германския парламент. "И не доставяйте никакви оръжия на агресора Русия", настоя Шолц.