Русия "няма да забрави и няма да прости" отказа на Съединените щати да издадат визи на руските журналисти, които трябваше да придружават министъра на външните работи Сергей Лавров по време на посещението му в Ню Йорк. Това заяви самият Лавров малко преди да отпътува от Москва.

Около 15:00 ч. говорителят на руското външно министерство Мария Захарова публикува в профила си в Телеграм кратко съобщение със следното съдържание:

"По въпроса за истинското отношение на Съединените щати към журналистите: До излитането остават 40 минути, всички са на летището, визите не са издадени, отговорът на американското посолство е "работим по въпроса".

След като стана ясно, че журналистите няма да получат визи, Сергей Лавров заяви, че не е очаквал, по думите му, такова "безобразно поведение".

"Страната, която нарича себе си най-силна, най-умна, най-свободна и най-справедлива се уплаши. И общо взето направи глупост", посочи Лавров.

Неговият заместник Сергей Рябков заяви, че Москва ще намери начин да отговори, "за да запомнят американците, че така не се прави". По думите му от американското посолство до последно са обещавали, че ще решат проблема.

Сергей Лавров ще участва утре и вдругиден в дебати в Съвета за сигурност на ООН, чийто председател този месец е Русия.