Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва възнамерява да повдигне в ООН въпроса за подготовката на "мръсна бомба" от страна на Киев. Според него тези данни са били проверени два пъти и не става дума за празни обвинения.

Обвиненията за това, че Украйна може да използва въпросната "мръсна"( радиоктивна) бомба дойдоха през уикенда от страна на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

На 23 октомври Шойгу се е свързал по телефона с министрите на отбраната на няколко държави членки на НАТО: Франция, Турция, Обединеното кралство и САЩ. По време на разговорите с представители на Франция, Турция и Обединеното кралство руското министерство на отбраната съобщи, че Шойгу е изразил "загриженост относно възможни провокации от страна на Украйна с използване на "мръсна бомба". Руското министерство на отбраната не предостави никакви доказателства в подкрепа на тази версия.

Днес руското военно министерство продължи да развива темата вече с подробности, като заяви, че режимът в Киев планира да взриви ядрено оръжие с ниска мощност, за да обвини Русия, че използва оръжия за масово унищожение. От 24 февруари досега украинските сили са обстрелвали Запорожката АЕЦ 39 пъти. Изпускането на радиоактивни вещества вследствие на обстрелите на АЕЦ ще засегне почти цяла Европа. През септември и октомври украинските въоръжени сили са предприели четири опита за десант, за да превземат Запорожката АЕЦ.

Руското министерство на отбраната разполага с информация за контакти между офиса на Зеленски и Обединеното кралство по въпроса за получаване на технологии за ядрени оръжия. Украйна разполага с цялата производствена база и научен потенциал за създаване на мръсна бомба, включително три действащи атомни електроцентрали. Детонацията на подобен заряд в Украйна би довела до радиоактивно замърсяване на площ до няколко хиляди квадратни метра. Освен необходимия капацитет, Украйна има и мотив да използва "мръсна бомба". Украйна иска да сплаши местното население, да увеличи потока от бежанци към Европа и да накара Руската федерация да изглежда като ядрен терорист в една провокация. Две украински организации имат конкретни задачи за създаване на "мръсна бомба", като работата е в заключителен етап. Режимът в Киев може да използва радиоактивни вещества от отработеното ядрено гориво от АЕЦ, за да произведе "мръсна бомба". Киев планира да прикрие взривяването на "мръсна бомба" като случайна детонация на руско ядрено оръжие с ниска мощност, твърдят от руското министерство на отбраната.

Същевременно украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба поиска от МААЕ "незабавно да изпрати експерти в мирните обекти в Украйна, които Русия лъжливо определя като обекти за разработване на "мръсна бомба".

Кулеба съобщи в Туитър, че официално е помолил ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси да направи това - и той се е съгласил. Самата агенция все още не е дала становище.

"За разлика от Русия, Украйна е била и остава прозрачна. Нямаме какво да крием", добави Дмитрий Кулеба.

Украинският министър не уточни имената на обектите, които ще бъдат посетени от експертите на МААЕ.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщи, че според "достоверни източници" задачата за изработването на "мръсната бомба" е била възложена на Източния минно-обогатителен комбинат в град Желтие Води, Днепропетровска област, както и на Института за ядрени изследвания в Киев.

Днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че заплахата от "мръсна бомба" е "налице". Това беше отговорът му на изявлението на САЩ, Великобритания и Франция, че не вярват на твърденията на Шойгу. "Въпросът е в това, че тяхното недоверие към информацията, предадена от руската страна, не означава, че заплахата от използване на такава "мръсна бомба" престава да съществува", каза Песков.

В същото време Песков беше попитан за предложението на Европейския съюз да се дадат замразени руски активи на Украйна. "На практика значителна част от нашите резерви бяха откраднати от някои конкретни западни държави", отговори той.

Безпрецедентните санкции, наложени на Русия, замразиха около половината от нейните златни и валутни резерви, които преди началото на войната се равняваха на близо 640 милиарда. Миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи ЕС да обмисли прехвърляне на част от замразените активи към Украйна. Песков определи действията на Запада като незаконно посегателство върху чужда собственост, предаде ТАСС.