Русия е принудена да прибегне до ответни мерки с оглед на действията на САЩ в областта на сигурността в Европа, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА. Той направи изявлението си по време на участие в международната конференция "Евразийската безопасност: реалност и перспективи в променящия се свят" в беларуската столица Минск.

"С ръцете на Запада в Европа е разрушена системата от мерки за изграждане на доверие и контрол върху въоръжаването. Достатъчно е да се спомене оттеглянето на САЩ от договора за противоракетна отбрана, за забраната за изстрелване на ракети със среден и малък обсег в открито небе. Стратегическите опасности нарастват вследствие на разполагането на предни позиции на американско ядрено оръжие в редица европейски страни и осъществяването на така наречените съвместни ядрени мисии", каза първият дипломат на Русия.

"Това носи крайно дестабилизиращ заряд и на фона на общото нарастване на заплахата от страна на НАТО сме принудени да прибегнем до ответни мерки", подчерта Лавров. Той добави, че към днешна дата Русия не вижда перспективи за конструктивни разговори с държавите от Запада.

По неговите думи, цитирани от ТАСС, западните страни, "които, по всичко изглежда, са загубили връзка с реалността и са се взели за наместници на земята на Господ, не се смущават, че със своите действия са погазили поетите от самите тях ангажименти, в това число и пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, да съблюдават принципа на равноправната и неделима сигурност".

"НАТО прави точно обратното. Самата ОССЕ, първоначално замислена като общоевропейска плошадка за равноправен диалог и широко сътрудничество, с усилията на натовците и членовете на Европейския съюз се превръща в периферна структура, без влияние върху ситуацията в областта на сигурността в каквато и да е степен", продължи Лавров.

"Като се има предвид, че на практика повечето от тях (бел. ред.: западните страни) са подчинени на Вашингтон, не виждаме перспективи за съдържателни разговори, а и провеждането на такива разговори не се обсъжда", каза руският външен министър.

Той определи като безперспективни опитите на Украйна да получи от Запада едностранни гаранции за сигурност. "Това също предполага, че целта е Русия и Беларус да бъдат отстранени от споразуменията, които Западът иска впоследствие да създаде на континента", каза топдипломатът на Русия.

Той отбеляза, че още през пролетта на 2022 г. Русия е показала готовност да преговаря с Украйна. "Принципните въпроси бяха съгласувани между преговарящите от Москва и Киев. Но те се оказаха недостатъчни за САЩ и Лондон. И англосаксонците просто спуснаха забрана на Киев", заяви още външният министър на Русия по повод евентуалните преговори.

Външният министър на Русия смята, че без пряко насърчаване от страна на Вашингтон киевският режим няма да посмее да поеме пътя на унищожението на "всичко руско - език, образование, култура, православие", посочва ТАСС.

Лавров коментира и думите на Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че Европа е градина, а целият останал свят - джунгла. "Светът е многообразен, не е просто градина и джунгла. Господин Борел, който измисли тази схема, не споменава нито за тайгата, нито за тундрата, нито за знойните пясъци на централноазитските пустини. Аз мисля, че този тесен възглед за вселената трябва да се промени", заяви Сергей Лавров.

Според него постройката на европейската безопасност трябва да има всеобхватен характер, като се отчитат интересите на всички страни от континента, без изключение, "буквално от Лисабон до Владивосток". Лавров смята, че има геополитическо преразпределение на силите, което не е в полза на Запада.

В Минск той е провел разговор с унгарския външен министър Петер Сиярто и беларуския им колега Сергей Алейник, предаде още ТАСС. В хода на срещата е била засегната и темата за Украйна, но подробности не са изнесени.