Латвийският министър на външните работи Кришанис Каринш заяви, че се оттегля от поста си от 10 април, предаде днес Ройтерс, като се позова на латвийската обществена телевизия.

Той подава оставката си след решението на главния прокурор на Латвия да започне разследване, свързано с разходите за пътувания по въздух на Каринш, включително и ползването на частни самолети по време на мандата му като премиер, добави телевизията.

Пътуванията му са били финансирани от държавния бюджет и бюджета на ЕС и разходите за тях са най-големи в сравнение с тези на други страни членки на ЕС, отбелязва ТАСС.

Миналата година Каринш се самокандидатира мястото на Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

"Ще имаме 32 държави. Да обединим 32 държави, по която и да е тема, е голямо предизвикателство и се нуждаем от човек, който да постига консенсус и да може да работи с всички съюзници, за да тласне всички напред в една посока", заяви латвийският външен министър Кришанис Каринш пред репортери в централата на НАТО.

"Следващият генерален секретар трябва да има ясна визия за бъдещата роля на НАТО, за това как ще се разширява и как ще работи за възпиране на Русия", каза Каринш.