Шествията на ЛГБТКЮ+ общността в САЩ достигнаха пика си в неделя, предаде Асошиейтед прес.

Хиляди ентусиазирани участници танцуваха под звуците на клубна музика по улиците на Ню Йорк. Шумната тълпа се разхождаше и танцуваше по Пето авеню до Гринуич Вилидж, ликувайки и размахвайки знамена на дъгата, за да отбележи бунта в Стоунуол през 1969 г., когато полицейски рейд в гей бар предизвиква дни на протести и поставя началото на съвременното движение за права на ЛГБТКЮ+ общността, пише БТА.

Още снимки от гей парада в големите американски градове вижте тук

Около 400 прайд организации инициираха тази година събития, включително парадите в Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско, като много от тях бяха насочени специално към правата на транссексуалните хора.

Снимка: БТА

Прайдът в Сан Франциско, който е сред най-големите и известните сред ЛГБТКЮ+ общността в САЩ, привлече десетки хиляди зрители в града в неделя.

Снимка: БТА

На парада в Сан Франциско бяха забелязани председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и републиканецът Адам Шиф от Бърбанк.

В Чикаго краткият дъжд в началото на парада не възпря участниците в шествието, които се подслониха под тенти, дървета и чадъри.

"Малко дъжд не може да ни спре!", написа в Туитър новоизбраният кмет на града Брандън Джонсън.

Хиляди хора изпълниха улиците в събота вечерта и в Хюстън.

Снимка: БТА

"Хюстън е едно голямо и разнообразно семейство. Днес празнуваме хората, които са себе си, тяхната автентична същност и искаме да покажем на всички, че това е град, изпълнен с любов, а не с разделение или омраза", каза кметът на Хюстън Силвестър Търнър.

Сан Антонио също отпразнува своя парад на гордостта в събота вечер, като стотици хора изпълниха централните улици.

В събота първата дама Джил Байдън се появи на прайда в Нешвил, Тенеси, където каза на тълпата "вие сте красиви, вие сте обичани".

Снимка: БТА

Много други градове в САЩ проведоха своите знакови събития по-рано този месец, включително Бостън, който беше домакин на първия си парад след тригодишно прекъсване, започнало с пандемията от коронавирус, но продължило и през 2022 г., тъй като организацията, която го ръководеше, се разпусна след критики, че изключва расовите малцинства и транссексуалните хора.

Снимка: БТА

Ключовото послание през тази година за ЛГБТКЮ+ общностите бе да се обединят срещу десетките, ако не и стотици законодателни проекти, които се разглеждат в парламентите на щатско равнище в цялата страна. Законодателите в 20 щата предприеха мерки за забрана на грижите за транссексуални деца, а поне още седем обмислят да направят същото, отбелязва АП.

Снимка: БТА