Министерството на външните работи на Куба заяви, че е извикало най-високопоставения американски дипломат на острова на среща след протести вчера, като обвини посолството на САЩ в Хавана, че се опитва да предизвика по-широкообхватно въстание срещу правителството и се намесва във вътрешните работи на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-малко на пет места в Куба, включително във втория по големина град Сантяго, избухнаха протести срещу продължили часове прекъсвания на тока и недостига на храна, съобщиха държавни медии.

Късно снощи американското правителство заяви в своя публикация в "Екс", че следи протестите и насърчава кубинското правителство да "зачита човешките права на протестиращите и да отговори на легитимните нужди на кубинския народ".

Тези коментари накараха кубинското външно министерство да извика американския шарже д'афер Бенджамин Зиф за среща със заместник-министъра на външните работи Карлос Фернандес де Косио, "който официално изрази категоричното си несъгласие с интервенционисткото поведение на правителството и клеветническите послания", се казва в изявление на ведомството.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че "е абсурдно" да се намеква, че Вашингтон стои зад протестите.

Поредната размяна на обвинения между дългогодишните врагове подчертава все още мразовитите отношения между Куба и САЩ, които почти не са се подобрили, откакто президентът демократ Джо Байдън встъпи в длъжност през 2021 г., отбелязва Ройтерс.

Министерството на външните работи на Куба днес повтори дългогодишните обвинения на комунистическото правителство, че ембаргото от епохата на Студената война и другите санкции на САЩ целят да докарат кубинците до бедност и да дестабилизират страната.

Вчерашните протести, които кубински официални представители определиха като "уважителни", бяха най-масовите протести от октомври 2022 г. насам, когато в резултат на урагана Иън електрозахранването на острова беше прекъснато за близо седмица.