По-рано МВФ предложи на Атина заем от 15 милиарда евро, с което общият размер на помощта за Гърция достигна 45 милиарда евро. Сега, според източници от банковите среди в Атина и Вашингтон, МВФ ще участва с 25 милиарда евро в спасяването на Гърция от бюджетната криза. В момента се водят преговори по отпускането на допълнителните средства, които най-вероятно ще бъдат дадени под формата на 3-годишен заем.

В същото време президентът на ЕС Херман ван Ромпой заяви, че в преговорите не се обмисля преструктуриране на дълга на Гърция. Европейските лидери обмислят свикването на извънредна среща на върха на 10 май, на която да бъде задействан механизмът за подкрепа.

Източник от испанското председателство е информирал, че се обмисля идеята на 10 май да се проведе извънредна среща на страните от еврозоната на ниво държавни и правителствени лидери. Целта ще бъде да се активира пакетът от помощ за Гърция от заеми в размер на 30 млрд. евро от страни-членки на еврозоната и около 15 млрд. евро от МВФ, при положение че Европейската комисия и Европейската централна банка потвърдят, че искането на Атина е оправдано.