"Постигнато бе споразумение", съобщи снощи добре информиран източник след среща в Брюксел на заместник-министрите на финансите и централните банкери на 16-те страни, приели еврото, предаде БТА.

Държавите от еврозоната решиха всички спешни кредити за Гърция да бъдат отпускани при условия почти като тези по стандартните спасителни планове, изготвяни от Международния валутен фонд (МВФ).

Новината донесе временно облекчение на кредитните пазари и курсът на еврото спрямо долара се повиши с един процент. Тя обаче съвпадна с понижаването на оценката за държавните облигации на Гърция до BBB- (колкото има и България) от международната рейтингова агенция Фич заради рязкото повишение на разходите по кредитирането на страната.

Нови статистически данни, публикувани вчера, освен това подчертаха задълбочаването на рецесията в балканската държава, което ще влоши още повече нейните финансови проблеми, на фона на продължаващата съпротива на правителството да се поддаде на натиска на пазарите и да потърси външна помощ.