Той за пръв път направо призна, че планът може да бъде допълнен с ресурси от Международния валутен фонд (МВФ).

Междувременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу иска предстоящият Европейски съвет, свикан тази седмица в Брюксел, да одобри европейски механизъм за координирана помощ за Гърция, посочи говорител на комисията, цитиран от БТА. Говорителят отказа да коментира съдържанието на състоялия се тази сутрин разговор между председателя на Европейската комисия и постоянния председател на Съвета на Европейския съюз Херман ван Ромпой, но намекна, че е включването на темата за механизма в дневния ред на Европейския съвет сигурно е обсъдена.

Жозе Мануел Барозу е убеден, че има място за такъв механизъм и оказва натиск в рамките на възможностите си за одобряването му , изтъкна той.
Миналия петък вечерта председателят на Европейската комисия публикува декларация, в която предложи да бъде създаден "европейски инструмент за координирана помощ" за Гърция, който да включва система от двустранни заеми и да е несъвместим с клаузата за временно неприлагане. Говорителят уточни днес, че този механизъм е предложен изрично за подпомагане на Гърция да се справи с кризата, предизвикана от натрупания огромен държавен дефицит, че в него трябва да участват страните от еврогрупата (страните, приели еврото) и че действието му ще се прекрати след преодоляване на кризата в Гърция.

Председателят на Европейската комисия и канцлерът на Германия Ангела Меркел са в постоянен контакт и Жозе Мануел Барозу се надява, че на предстоящия Европейски съвет ще бъде постигнато споразумение за създаване на европейски инструмент в подкрепа на Гърция, заяви говорителят в отговор на въпрос как ще коментира очевидното разминаване в позициите на двамата при търсенето на решение за изход от кризата в Гърция.

Ангела Меркел вече призова Атина да реши сама проблема с дълговете си.