Пред репортери в Берлин, с гръцкия премиер Георгиос Папандреу застанал до нея, Меркел каза, че гръцката страна не е поискала финансова подкрепа по време на разговора им. Берлинската визита бе част от обиколката на гръцкия лидер, която започна в Люксембург и ще го отведе в Париж вдругиден.

"Германия може да изрази своята солидарност", добави Меркел, която, по думите й, ясно показала, че "ние сме готови да помогнем, да проявим разбиране". Думите й повториха изявленията по-рано през седмицата, опровергаващи спекулациите на пазарите и в медиите, че ЕС може би подготвя някакъв спасителен финансов план за Гърция.

Тя призова за край на пазарните спекулации, че затъналата в дългове страна ще обяви банкрут и добави, че Германия може да помогне на Атина с експертен опит и по други начини. Двете страни ще работят заедно за по-нататъшната модернизация на Гърция, обяви още Меркел.

Меркел напомни, че макар проблемите пред Гърция да са най-тежките, Германия и други европейски страни също се е наложило да прлиложат мерки за икономии в разгара на глобалната икономическа криза. Ние имаме много добро взаимно разбиране, подчерта в заключение тя.

Папандреу повтори казаното от нея. "Гърция не е искала финансова помощ", каза той на репортерите.