Израелското правителство съобщи, че ще извика белгийския и испанския посланик след вчерашните изказвания на испанския премиер Педро Санчес и белгийския му колега Александър де Кро за войната между Израел и "Хамас", предаде Асошиейтед прес.

Израелският външен министър Ели Коен нареди ръководителите на мисиите на двете страни да бъдат повикани в дипломатическото ведомство на еврейската държава, за да им бъде връчен остър демарш.

"Осъждаме неверните твърдения на министър-председателите на Испания и Белгия, които дават подкрепа на тероризма", заяви Коен.

"Израел действа в съответствие с международното право и воюва срещу ужасна терористична организация, по-лоша и от "Ислямска държава" и извършваща военни престъпления и престъпления срещу човечеството."

Израел предприема тази стъпка, след като двамата лидери разкритикуваха еврейската държава за страданията на палестинските цивилни в зоните на израелските военни операции в Газа.

Санчес дори призова ЕС да признае палестинска държава и добави, че ако това не стане, Испания може да направи тази стъпка самостоятелно.

Двамата говориха на обща пресконференция на пункта "Рафах" на границата между Египет и ивицата Газа.