Руската полиция задържа днес на Червения площад в Москва опозиционен активист, разиграл сцена, при която в знак на политически протест уж се застрелва в главата, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на кадри в социалните мрежи и на изявления на негови съмишленици пред руски медии, предаде БТА.

Според информационния сайт "МБХ медия" задържаният е Павел Крисевич, критик на Кремъл и артист, занимаващ се с пърформанси. Според негова приятелка става дума за политически протест, при който Крисевич стрелял с пистолет, зареден с халосни патрони, първо във въздуха, а после и насочвайки пистолета към главата си, за да имитира самоубийство.

"Павел е добре, той е невредим. Това бе просто протест", цитира "МБХ медия" думите на Анастасия Михайлова.

Новинарският сайт "Отворени медии" съобщи, че Крисевич бил подготвил манифест преди днешната си акция, за да привлече вниманието към, по думите му, неприемливите репресии от страна на властите.

Крисевич бе вкаран в затвора миналата година за 15 дни, след като близо до централата на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) разигра разпъване на кръст.

Руски съд в сряда обяви за незаконни организациите, свързани с критика на Кремъл Алексей Навални, следа като ги обяви за "екстремистки" - стъпка, с която да практика се забранява участието на сподвижници на опозиционера на парламентарните избори през септември.