Лидерите на Европейския съюз разглеждат възможността да издигнат българката Кристалина Георгиева за следващ председател на Европейската комисия. Новината съобщи "Блумбърг", позовавайки се на информация от двама души, запознати с дискусиите в Европейския съвет. Георгиева сега е главен изпълнителен директор на Световната банк

Постът председател на ЕК е един от трите най-важни, за които предстои избор през следващите месеци, наред с председателството на Европейската централна банка и Европейския съвет.

Евролидерите вече обсъдиха възможни имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния миналата седмица, като Георгиева се очерта като силен претендент за ролята на комисията, заявиха източниците на Блумбърг.

Процесът ще се ускори след изборите за Европейски парламент следващата седмица, а лидерите ще започнат да ограничават възможностите на следващата си среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел.

Георгиева е бивш вицепрезидент на ЕК и комисар по бюджета между 2014 и 2016 г. Тя започна работа към Световната банка през 1993 г., а сегашната си позиция заема през 2017 г. От април тя работи под председателството Дейвид Малпас, кандидат на Доналд Тръмп, който атакува кредитирането от банката на развиващите се страни.

Говорител на Световната банка заяви, че институцията не участва в спекулации с членове на персонала си.

Кой ще е следващият председател на ЕК

Новият председател на Еврокомисията ще бъде избран с гласуване от Европейския парламент. В Европарламента настояват той "на всяка цена отново трябва да бъде избран" измежду кандидатите, издигнати от отделните политически семейства.

Но изборът на кандидат за председател на ЕК, който ще бъде предложен за гласуване в Европарламента, принадлежи на Европейския съвет, институцията, обединяваща лидерите на страните членки. Те обаче отказват, с Еманюел Макрон начело, да обещаят, че ще го посочат автоматично сред един от съревноваващите се "шпиценкандидати" (често използваният немски термин), писа наскоро Седрик Симон от Франс прес.

През 2014 г. "бяха нужни три срещи на високо равнище и три месеца, за да се реши" кой ще заеме най-важните постове, припомни европейски представител, цитиран от АФП.

Кои са партийните кандидати

1. Нико КУЕ, Европейска левицa

2. Ска КЕЛЕР, Европейска зелена партия

3. Ян ЗАХРАДИЛ, Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа

4. Маргрете ВЕСТЕГЕР, Алианс на либералите и демократите за Европa

5. Манфред ВЕБЕР, Европейска народна партия

6. Франс ТИМЕРМАНС, Партия на европейските социалисти

Така те са подредени по реда на встъпителните им изказвания, определен чрез жребий, на дебата, който ще имат късно тази вечер - от 23 ч. българско време.