Крим отмени демонстрациите на 1 май, парада на 9 май и шествието на "Безсмъртния полк" от съображения за сигурност. Това съобщи назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов.

Преди това Курск и Белгород отмениха парадите на 9 май. С други думи, тези мероприятия са отменени във всички близки до бойните действия територии.

Властите в Курска област, която по-рано отмени парада по случай Деня на победата, решиха да отменят и фойерверките. Това се дължи на мерки за сигурност, заяви губернаторът Роман Старовойт.

В Курска област има "жълто" (високо) ниво на терористична опасност, тъй като регионът граничи с Украйна и неведнъж е бил обстрелван.

Въпреки това Москва планира да проведе парад на Червения площад на 9 май.

Междувременно губернаторът на Севастопол Михаил Развозжаев опроверга изявлението на Аксьонов за отмяна на Парада на победата.

Той заяви, че в Севастопол не е вземано такова решение и че въпросът за парада е от компетенцията на руското Министерство на отбраната.

След това Аксьонов уточни, че решението се отнася само за "република Крим" (а Севастопол не е административно подчинен на Крим).

Това се случва на фона постоянно появяващите се съобщения за предстояща контраофанзива от страна на украинската армия.

Според британското разузнаване: Русия се опасява от украинска офанзива срещу Мелитопол и изгражда дълбоко ешелонирана отбрана.

В ежедневната сводка на разузнаването на британското министерство на отбраната днес се съобщава, че през последните седмици Русия усилено укрепва отбранителните си линии в Запорожка област в Южна Украйна. За този район най-вероятно отговаря Южната група сили на Русия.

"Към днешна дата Русия е завършила изграждането на три линии отбранителни зони в този сектор с ширина приблизително 120 км. Те се състоят от първа линия от предни бойни позиции и след това две зони от почти непрекъснати, по-добре оборудвани укрепления. Разстоянието между зоните е около 10-20 км", се казва в доклада.

Лондон предполага, че Русия е положила такива усилия, защото е убедена, че украинските въоръжени сили обмислят настъпление към Мелитопол. Този град беше превзет от руските войски в първите дни на инвазията и сега се смята от Руската федерация за руски, административен център на частта от Запорожка област, която Русия успя да окупира.

Според британското разузнаване тази отбранителна линия има потенциала да бъде сериозно препятствие за украинските войски, но нейната ефективност зависи почти изцяло от това дали ще бъде снабдена с достатъчно артилерия и войски.

Дали южната групировка на руските войски може да събере тези ресурси, остава неясно - се казва в доклада.

Контраофанзивата на украинската армия може да започне това лято, заяви междувременно украинският министър-председател Денис Шмигал пред The Hill преди посещението си във Вашингтон. Шмигал пристигна във Вашингтон във вторник. "Всички наши приятели и партньори ясно разбират, че за да преминеш към контраофанзива, трябва да си 100% и по-подготвен", казва той.

Запитан как последните изтичания на американски секретни документи влияят на планирането на контранастъплението, Шмигал заяви, че Украйна така или иначе ще освободи териториите си (в Киев сред тези територии споменават и Крим).

"Много пъти сме доказвали, че можем да го направим. Молим нашите партньори по света за [...] танкове, боеприпаси, самолети и бронирани машини", казва Шмигал.