Кремъл окачестви като "абсурдни" и"глупави" твърдения на някои американски медии, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да е работил за Русия.

"Това са пълни глупости, какво има да се коментира тук?", каза в отговор на журналистически въпрос Юрий Ушаков - помощник на руския президент Владимир Путин, цитиран от АП и ТАСС.

"Нещата вече отиват толкова далече, че е даже неудобно да се говори. Как може президентът на САЩ да бъде агент на друга държава?", попита с недоумение той, предаде БТА.

По-рано днес същата тема бе засегната и от руския външен министър Сергей Лавров на обзорната му пресконференция в Москва. Той бе запитан дали Русия би публикувала протокола от разговора на четири очи между Тръмп и Путин при първата им официална двустранна среща в Хамбург през 2017 г.

Лавров отхвърли идеята, като каза, че това противоречи на основните правила на дипломацията. Според него подобни искания са израз на незаконна намеса в конституционните правомощия на президента на САЩ да провежда външната политика на страната.

А по повод самата поява на предположения, че Тръмп може да е действал като руски агент, министърът отбеляза, че те свидетелстват за срива на журналистическите стандарти в американските медии.

Същевременно демократите настояха Тръмп да отложи традиционната си годишна реч "За състоянието на съюза", насрочена за 29 януари, до решаването на кризата с частичната парализа на федералното правителство. Това обяви председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси.

Белият дом засега не е отговорил на питането за коментар по въпроса, повдигнат от демократката Пелоси пред Тръмп.

В писмо тя посочва, че частичното затваряне на редица федерални служби поражда опасения за сигурността при подготовката за словото на президента, което той трябва да произнесе пред двете камари на Конгреса. Според нея Сикрет сървис и министерството на вътрешната сигурност нямат финансиране вече почти 4 седмици заради невъзможността президентът и контролираната от демократите Камара на представителите да се споразумеят за федералния бюджет.

Годишното послание е може би най-добрата възможност за Тръмп да изложи програмата си директно пред обществеността, посочва АП.

Пелоси предлага "поради опасения за сигурността. . . да работим заедно за определяне на друга подходяща дата след отварянето на правителството". Тя отбелязва също и възможността президентът да отправи посланието си писмено, както някога са постъпвали негови предшественици на поста.