Русия ще постигне всички свои цели в Украйна или чрез своята "специална военна операция", или с всякакви други средства, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти в Москва, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Русия взема под внимание единствено приключването на специалната си военна операция, за да гарантира своите интереси и да постигне целите си или чрез специалната военна операция, или с други налични средства", каза Песков в отговор на въпрос на ТАСС дали Русия би могла да обмисли възможността за замразяване на конфликта.

Москва нарича действията си в Украйна "специална военна операция", докато Киев и западните му съюзници я определят като непровокирана агресия с цел заграбване на земя, отбелязва Ройтерс.

По думите на говорителя на Кремъл, Русия не вижда възможност в момента да преговаря за мир с Киев.

"Едва ли може да се говори за това, защото всякакви преговори с Руската федерация са забранени [в Украйна]", добави Дмитрий Песков.

Последните преговори на четири очи между Русия и Украйна се проведоха в края на март 2022 г. в Истанбул. След срещата беше обявено, че Москва е получила потвърждение за намеренията на Киев да се откаже от курса си за членство в НАТО.

След това се проведоха няколко кръга в онлайн формат, след което разговорите бяха прекратени.

Снощи в традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е посетил района на Донецк и предните позиции край Угледар и Маринка, където е обявил създаването на морска пехота в Украйна. Към съществуващите ни подразделения ще бъдат добавени нови бригади морска пехота, които ще снабдим с модерно въоръжение и техника, каза Зеленски.