Кремъл опроверга идващата от САЩ информация за разработването от Русия на нови космически оръжия. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече публикации в западните медии, че Русия планира да разположи ядрени оръжия в Космоса, като поредния трик на Белия дом, предаде ТАСС.

Американски конгресмени получиха информация за това, че Русия експериментира с ядрени разработки, които моge да се превърнат в сериозна заплаха, заяви вчера пред Ройтерс източник, запознат с темата. Новите разработки, които са свързани с опитите на Русия да създаде космическо оръжие, не са непосредствена заплаха за САЩ, каза още източникът.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма да коментира информацията по същество, докато Белият дом не разкрие детайли.

"Но очевидно е, че Белият дом се опитва по всякакъв начин да насърчи Конгреса да одобри законопроект за предоставяне на средства, това е очевидно. Ще видим до какви номера ще прибегне Белият дом", каза Песков.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че САЩ "злонамерено съчинителстват" по въпроса за новите космически разработки на Москва.

По-рано съветникът по национална сигурност на САЩ заяви Джейк Съливан каза, че на 15 февруари ще бъде в Камарата на представителите, за да обсъди предполагаемата заплаха за националната сигурност на страната. Говорителят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън (републиканец, Луизиана) посочи, че не вижда причина за "обществена тревога".