Конфронтацията на Русия с враждебни държави и това, което тя нарече "хибридна война", водена срещу нея от страна на Запада, ще продължи дълго време, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на Кремъл.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков направи тази прогноза днес, когато бе запитан за това колко дълго ще продължи т. нар. от Русия "специална военна операция" в Украйна.

"Ако имате предвид война в по-широк контекст, конфронтация с враждебни държави, хибридна война срещу нашата страна, то тя ще продължи дълго време", заяви Песков. "И тук трябва да бъдем решителни и уверени в себе си и да се обединим около президента" добави той.

Говорителят на Кремъл също така заяви, че Русия високо цени позицията на Китай по отношение на Украйна и не смята, че има право да съветва китайският президент Си Цзинпин дали да осъществява каквито и да е било контакти с Киев, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Днес в интервю за Асошиейтед прес украинският президент Володимир Зеленски отправи покана към китайския лидер да посети страната му, припомня Ройтерс.

Същевременно министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че се планира контранастъпление на украинските въоръжени сили в няколко направления и че то може да се проведе през април-май, но датите зависят от метеорологичните условия.

Резников обясни и кога ще може да се видят на фронта танкове "Леопард", прехвърлени от съюзниците.

"Ще ги видите в контранастъплението, както е решено от нашия Генерален щаб. Това вече се планира на няколко фронта. Зависи от това кой е най-подходящият момент", каза Резников и допълни, че Украйна вече е получила танкове "Леопард" от Германия, Канада, Португалия и Полша.