Москва коментира изявленията на бившия британски премиер Борис Джонсън, че руският президент Владимир Путин го е заплашил с ракетен удар в навечерието на инвазията в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че думите на Джонсън "не са верни, по-точно, те са лъжа".

"И освен това ще кажа, че това е или умишлена лъжа, тогава предполагам, че въпросът е с каква цел е решил да се изрази по този начин, или е било несъзнателно и всъщност не е разбрал за какво му говори президентът Путин. Тогава става малко неудобно за събеседниците на нашия президент", каза Песков.

Песков заяви, че знае "за какво е бил този разговор", което Джонсън си спомни.

"Не е имало заплахи за ракетни удари. Говорейки за предизвикателствата пред руската сигурност, президентът Путин е отбелязал, че ако Украйна се присъедини към НАТО, евентуалното разполагане на "натовски" или американски ракети в близост до нашите граници би означавало, че всяка ракета ще достигне Москва за минути", каза Песков.

Във филма на Би Би Си "Путин срещу Запада" Джонсън заявява, че е разговарял с Путин преди началото на войната в Украйна. "В един момент той ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета това ще отнеме само минута" или нещо подобно", цитира Джонсън думите на Путин.

Песков също така коментира, че ситуацията с доставките на оръжие за Украйна е в задънена улица: "Това води до ескалация, до факта, че страните от НАТО стават все по-пряко въвлечени в този конфликт. Но това не може и няма да промени хода на събитията."

Говорителят на Кремъл опроверга появилите се в руските медии твърдения, че Владимир Путин ще посети Волгоград, за да отбележи 80-годишнината от битката при Сталинград и ще остане в града цяла седмица.

Според Песков руският президент ще направи еднодневно пътуване до Волгоград.

Тази седмица в града са планирани събития по случай 80-годишнината от победата в битката при Сталинград. Денят на победата в битката за Сталинград е 2 февруари 1943 г. - денят, в който обкръжената в града германска армия, предвождана от фелдмаршал Паулус, капитулира.