Крайнодясната германска партия Алтернатива за Германия преодоля нов етап на изборите, като спечели кметското място за първи път в германски град, предадоха световните агенции.

Четиридесет и две годишният Ханес Лот постигна победа в град Рагун-Йесниц, който има 9000 жители и се намира в провинция Саксония-Анхалт, в източната част на страната. Той печели 51,13% от гласовете. Срещу него се яви независим кандидат.

Преди точно една седмица същата партия постигна друга първа победа, след която ще оглави окръг Зонеберг в провинция Тюрингия, също в източната част на страната.

Новото постижение на Алтернатива за Германия се случва в момент, в който партията напредва в допитванията. Според анкета, публикувана в "Билд", Алтернатива за Германия изпреварва социалдемократите на канцлера Олаф Шолц с 1 процент (20 процента спрямо 19 процента).

По време на последните парламентарни избори преди две години Алтернатива за Германия постигна 10,3 процента. Тя преобладава основно в Източна Германия, където има усещане, че районът е оставен на произвола на съдбата в сравнение със Западна Германия.