Осемдневният краен срок за венецуелския президент Николас Мадуро да обяви нови избори, поставен му от седем държави от ЕС, изтича днес. След това Великобритания, Белгия, Германия, Испания, Португалия, Холандия и Франция са заявили, че ще признаят за президент на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуаидо, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

На митинг в Каракас пред привърженици снощи Мадуро отхвърли искането на европейските държави като "безочливо" и заяви, че той е законният държавен глада на страната си.

На друг митинг наблизо Гуаидо се зарече, че народът ще остане на улиците, докато се бъде извоювана свобода, временно правителство и нови честни избори за президент.

Но проправителствения митинг социалистът Мадуро се провикна: "Вие искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори".

Митингът бе в чест на 20-годишнината от първото встъпване в длъжност като президент на покойния Уго Чавес.

Опозиционният депутат Армандо Армас окачестви като поредната провокация идеята за предсрочни парламентарни избори.

"Мадуро не е президент и т.нар. Учредително събрание няма легитимност, няма стойност", се казва в изявлението на депутата от Националното събрание (парламента). Подчиненият на Мадуро Върховен съд е обявил за незаконно Националното събрание, след което Мадури свика свое Учредително събрание, припомниха агенциите.

Те отбелязаха, че позициите на Николас Мадуро се доразклатиха, след като вчера бе разпространено видео, в което един генерал от венецуелските ВВС изрази подкрепа за Хуан Гуаидо, провъзгласил се за временен държавен глада до произвеждането на избори. Генерал Франсиско Янес заяви, че "90 на сто от армията не е с диктатора, а с народа на Венецуела, след което командването на въоръжените сили го заклейми като предател.

Над 100 000 венецуелци излязоха вчера по улиците на Каракас с искане Николас Мадуро да напусне поста си, а опозиционният лидер Гуаидо заяви, че "промяната във Венецуела е много, много близо", предаде ДПА.

"Днес обявяваме глобална коалиция за хуманитарна помощ и свобода във Венецуела", заяви той  и приветства решението на генерала от ВВС Франсиско Янес да се отрече от Мадуро и да го признае за временен президент.

"Всяко официално лице, което застава на страната на конституцията, е добре дошло", каза още той.

Гуаидо обяви, че в близките дни във Венецуела ще пристигне хуманитарна помощ и поиска от армията да я допусне.

"Имаме вече три центъра за събиране на хуманитарната помощ: в Кукута (Колумбия), в Бразилия и на един карибски остров", заяви опозиционният лидер пред свои привърженици в Каракас.

Хуан Гуаидо обяви нова демонстрация за 12 февруари, когато Венецуела отбелязва Деня на младежта и друга демонстрация, свързана с пристигането на хуманитарна помощ, чиято дата той не съобщи.