До предсрочния парламентарен вот в Испания остава една седмица. Социолозите прогнозират минимална преднина на опозиционната Народна партия пред управляващата Социалистическа партия. Големият победител на изборите, обаче, може да се окаже и крайната десница, предаде БНТ.

Ако искате да надникнете в бъдещето на Европа, просто проследете изборите в Испания, призова бившият британски премиер Гордън Браун. Управляващите социалисти са на път да загубят предсрочните избори. Народната партия няма да успее да спечели пълно мнозинство и най-вероятно ще се коалира с крайнодясната Вокс. Което означава, че за първи път от падането на режима на Франко крайнодесни ще са в управлението на Испания.

"Електоралната подкрепа на Вокс се движи между 13-15 процента. Въпреки че не са много, това са много лоялни последователи. Използват тактиките на Тръмп. Постоянно повтарят възмутителни изявления. И с времето те започват да стават все по-приемвливи. Все повече хора започват да са съгласяват с твърденията им", смята Найджъл Таунсън, преподавател в Университета в Мадрид.

От билбордове, плакати, митинги крайнодясната партия Вокс се обявява против Исляма, против феминизма, против ЛГБТ общността. Казва, че го прави, за да съхрани ценностите.

До предсрочните избори се стигна след като социалистите изгубиха местните избори през май. Много от регионите бяха спечелени от дясната Народна партия. А дали те ще управляват страната заедно с крайнодесните, трябва да стане ясно до средата на август. Дотогава трябва да бъде съставено новото правителство.