Крал Чарлз Трети се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в замъка Уиндзор, съобщава Би Би Си. Аудиенцията идва, след като по-рано Фон дер Лайен и британският премиер Риши Сунак постигнаха сделка за правилата в Северна Ирландия.

От Бъкингамския дворец заявяват, че срещата е била организирана по съвет на правителството, докато от "Даунинг стрийт 10" твърдят, че поначално решението е било на краля. Имало е предупреждения срещу въвличането на монарха политически спор, добавя Би Би Си.

Чарлз Трети и Фон дер Лайен са заснети, докато любезно и усмихвайки се един на друг се ръкуват малко след проведената пресконференция с премиера Сунак относно новото споразумение за Брекзит. Посещението на чай в една от залите в Уиндзор провокира десетки коментари дали изобщо е политически уместно.

Според депутата Джейкъб Рийс-Мог, привърженик на Брекзит и бивш министър в кабинета, е "конституционно неразумно да се въвлича кралят във въпрос на непосредствен политически спор".

Сами Уилсън, главен представител на Демократическата юнионистка партия, също отбеляза, че срещата би рискувала "да въвлече краля в изключително противоречив политически въпрос".

От своя страна говорителят на Сунак обаче оприличи срещата с председателя на ЕК с други скорошни аудиенции на краля с гостуващи високопоставени лица като полския президент Анджей Дуда или украинския президент Володимир Зеленски.

"Кралят има удоволствието да се срещне с всеки световен лидер, ако той е на посещение във Великобритания и съветът на правителството е той да го направи", казва говорител на двореца.

ЕС се опита да отдалечи срещата в Уиндзор от политическите преговори, заявявайки, че тя не е част от разговорите за Северна Ирландия, посочва Би Би Си.

От своя страна Фон дер Лайен подчерта с публикация в Twitter, че е било чест и удоволствие да се срещне с Чарлз Трети.

"Обсъдихме съвместните предизвикателства, пред които са изправени ЕС и Обединеното кралство като исторически партньори и нашите съвместни задължения: непоколебима подкрепа за Украйна и борба с глобалните климатични промени", написа председателят на ЕК.