Това съобщи днес пред репортери руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от Ройтерс и БТА.

Ръководителят на руската газова компания Газпром Алексей Милер допълни, че ЕС може да осигури на Киев 500 милиона долара за покупка на газ.

Европейската комисия съобщи, че днешните разговори във Виена с Милер и Новак за транзита на синьо гориво през Украйна, са били конструктивни.

Срещата се проведе в конструктивна атмосфера и се съсредоточи върху действията, необходими за осигуряване на стабилни газови доставки за Украйна и пред Украйна за ЕС през зимата, посочи Еврокомисията.

Днешната среща създаде солидна основа за насрочване на тристранна среща с Русия и Украйна за окончателното споразумение по нов пакет в близко бъдеще, се посочва в съобщение след срещата с еврокомисар за енергетиката Марош Шефчович.

На двустранната среща е бил обсъден и транзитът на руски газ през Украйна за Европа след 2019 година, когато изтича срокът на действие на транзитния договор, посочи ръководителят на Газпром, цитиран от ТАСС. Той увери, че и след тази дата транзитът на газ ще продължи в определените обеми, като Газпром няма да подписва нов договор при неприемливи условия.

Русия и ЕК обсъдиха още проектите за газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток", допълни Милер.
Той подчерта, че "Северен поток 2" ще отговаря на европейското законодателство.

Информирахме също така ЕК за хода на преговорите с Турция за "Турски поток" и обсъдихме въпросите, засягащи възможните обеми на доставки по този маршрут, посочи Милер.

По-рано днес Сефа Садък Айтекин, помощник-съветник в турското министерство на енергетиката и природните ресурси, съобщи, цитиран от АФП, че преговорите, водени от няколко месеца с Русия по амбициозния проект за газопровод "Турски поток", са "замразени" поради разногласия между страните.
Айтекин обясни патовата ситуация с "липсата на взаимно доверие" и настоя за "по-голяма гъвкавост" между страните.

Русия и ЕС обсъдиха днес във Виена необходимите решения, за да могат да тръгнат отново доставките на руски газ за Украйна, които бяха спрени в началото на юли. Сред тези решения, според Москва, трябва да има и финансова помощ за Брюксел, предаде Франс прес.

"Струва ми се, че постигнахме споразумение, които сега трябва да бъдат обсъдени с украинската страна", заяви Новак, цитиран от агенция Интерфакс след края на преговорите с Шефчович.