По всичко изглежда, че Ли Цян - секретарят на Китайската комунистическа партия (ККП) в мегаполиса Шанхай, ще бъде следващият премиер на страната, пишат днес редица медии след промените в ръководството на ККП, предадоха световните агенции.

Той ще замени на поста Ли Къцян, който в последния ден от 20-ия конгрес на компартията вчера не бе избран в новия състав на нейния 200-членен Централен комитет (ЦК). На първия си пленум днес новият ЦК избра новия състав на Постоянния комитет (ПК) на Политбюро на партията, който на практика е на върха на властовата структура в Китай.

Ли Къцян - привърженик на пазарните реформи и частната инициатива, отпадна от ръководството на ККП, въпреки че е на 67 години - с една година под възрастта, на която неформално е прието партийните лидери да се оттеглят, отбелязва Асошиейтед прес. На конгреса китайският президент затвърди хватката си върху управляващата комунистическа партия и вкара в нейното ръководство свои съюзници, които подкрепят неговата визия за по-строг контрол върху обществото и изпитващата затруднения икономика. Някои дори очакват 69-годишният Си, който през март по всяка вероятност ще бъде избран от парламента за безпрецедентен трети петгодишен мандат като държавен глава, да се опита да остане на поста до живот.

63-годишният Ли Цян е втори в списъка със седмината членове на новия ПК, разпространен днес от китайската държавна информационна агенция Синхуа. От 90-те години на миналия век човекът, чието име е на второ място след това на генералния секретар на партията, става и премиер на Китай - постът, който отговаря за икономиката, посочва АП.

Това означава, че партийният секретар на Шанхай ще бъде избран през март от парламента за министър-председател, пише днес в. "Саут Чайна морнинг пост", който по-рано вече прогнозира този сценарий.

Ли ще заеме поста въпреки хаотичното управление на ситуацията с дългия локдаун в най-многолюдния китайски град през пролетта на тази година заради огнища на новия коронавирус, отбелязва Франс прес.

Под номер три в списъка е Чжао Лъцзи, секретарят на Централната комисия за проверка на дисциплината - висшия партиен орган за борба с корупцията. Това означава, че той ще бъде избран през март за нов председател на Общокитайското събрание на народните представители - еднокамарния парламент на страната, пише БТА.

В ключовия Постоянен комитет на Политбюро днес бяха избрани четирима нови членове. Всички те "хора на Си", коментира Алфред У Мулуан, експерт по китайската политика от Националния университет в Сингапур, цитиран от АФП.

Освен бъдещия премиер Ли Цян, останалите трима са личният секретар на президента Дин Сюесян и партийните секретари на южната провинция Гуандун и столицата Пекин, Ли Си и Цай Ци.

Останалите трима членове на ПК са самият Си Цзинпин, бъдещият председател на парламента Чжао Лъцзи и секретарят на ЦК на ККП Ван Хунин.