Победен в началото на септември от Лиз Тръс, 42-годишният Риши Сунак може скоро да получи възможност за реванш: вчера той се включи в надпреварата за "Даунинг стрийт" и ако победи ще стане първият цветнокож премиер на Великобритания.

Когато обявените от Лиз Тръс в края на септември бюджетни мерки внесоха смут във финансовите пазари и доведоха до обезценяване на британската лира до най-ниското ниво в историята, бившият финансов министър на Борис Джонсън остана изключително сдържан.

Риши Сунак обаче настойчиво предупреждаваше консерваторите по време на кампанията това лято, че програмата на Лиз Тръс представлява измислена "приказка" и че мащабното намаление на данъците ще увеличи разходите по заемите.

Бурята на финансовите пазари и непопулярността ѝ изхвърлиха Лиз Тръс, която подаде оставка след 44 дни на поста.

Риши Сунак се включи вчера в надпреварата за неин приемник, след като получи много повече от необходимите гласове на депутати в своя подкрепа. "Искам да възстановя икономиката, да обединя нашата партия и да служа на страната", написа той в Туитър.

За привържениците му посланието на Сунак в предишната кампания за "Даунинг стрийт" - за необходимостта от икономическа предпазливост в борбата с инфлацията, показа, че той е човекът, способен да се справи с проблемите. Бюджетната му предпазливост, заради която беше смятан за твърде центристки настроен и радетел за финансова дисциплина, сега е успокояваща.

Още пред лятото този консерватор, внук на индийски имигранти, беше предпочитаният кандидат от депутатите тори.

Изправен пред Лиз Тръс обаче, той плати за това, че обърна гръб на правителството на Джонсън в началото на юли, последван от около 60 колеги. Той беше обвинен от част от партийната база, че е предал Борис Джонсън, с когото останаха в конфликт. Партийната база, която има последната дума, предпочете Лиз Тръс пред него.

Пътят към елита

Риши Сунак беше избран за депутат в парламента от Йоркшър, Северна Англия, през 2015 г. Пет години по-късно, малко преди началото на пандемията, той зае желания пост на министър на финансите само на 39-годишна възраст.

Поддръжник на Брекзит от самото начало, той придоби популярност, като раздаде милиарди лири държавна помощ по време на пандемията.

Но богатството му, натрупано докато работи във финансовата сфера и чрез брака му с Акшата Мурти, дъщеря на индийски мултимилиардер, понякога дразни, особено когато британците затягат коланите.

Критикуван в това отношение, този фен на сагата "Междузвездни войни" охотно разказва семейната си история, история на успех, която се харесва консерваторите.

Роден на 12 май 1980 г. в Саутхемптън, на южното крайбрежие на Англия, Риши Сунак е най-голямото от три деца и син на общопрактикуващ лекар, работещ в общественото здравеопазване, и фармацевтка. Родени в Индия или от индийски произход, баба му и дядо му емигрират в Британска Източна Африка през 60-те години на миналия век.

"Семейството ми емигрира тук преди 60 години. (Майка ми) управляваше аптека в Саутхемптън. Там израснах, в аптеката, доставяйки лекарства. Работех като сервитьор в индийския ресторант в края на улицата", каза той по време на последната кампания за избор на лидер на консерваторите и добави: "Стигнах до тук благодарение на упорития труд, саможертвата и любовта на моите родители".

Риши Сунак обаче бързо се издига до елита, като учи в училище "Уинчестър", много шикозен пансион за момчета. След това следва политика, философия и икономика в престижните университети в Оксфорд, Англия, и Станфорд, САЩ.

Преди да влезе в политиката, той работи в областта на финансите, по-специално в "Голдман Сакс", и основава собствена инвестиционна компания.

Той има две дъщери. Когато през 2015 г. беше избран за депутат, Сунак положи клетва върху "Бхагавад Гита", санскритски текст, една от основните книги на хиндуизма.

Превод: Алексей Маргоевски (БТА)