Косовският премиер Албин Курти изненада от пилотската кабина пътниците на полет от Прищина до Виена в първия ден на визовата либерализация за Косово - 1 януари, съобщи вестник "Бота сот", цитирана от БТА.

Докато пътуващите се готвеха да потеглят вече без визи към Австрия от международното летище "Адем Яшари" в Прищина, изненадващо чуха гласа на премиера, вместо капитана на полета.

"Добър ден на всички! Аз не съм Вашият капитан, а Вашият министър-председател. Най-напред честита Нова година! Днес е първият ден от 2024 г., но същевременно е и първият ден на пътуване без визи" за Косово", каза Курти.

"Премахва се една голяма несправедливост и се печели голямо право. Заедно с това се укрепва и нашият паспорт. Укрепването на нашите документи за пътуване укрепва нашето достойнство като държава на международната арена", посочи още Курти.

Той призова гражданите да не нарушават правилата на визовата либерализация, които предвиждат престой от до 90 дни в Шенгенското пространство в рамките на шестмесечен период от време (180 дни).

На полета за Виена имаше 50 пътници, спечелили пътуване в рамките на информационна кампания на косовското правителство с попълване на анкета за визовата либерализация.

Малко преди настъпването на новата 2024 г. пък албанският вътрешен министър Таулянт Бала посрещна лично последните туристи в Албания за 2023 г., пристигнали на летището в Ринас (международното летище на Тирана "Майка Тереза" - бел. ред.), предаде АТА.

Бала поздрави туристите за новата година, а с някои от тях вдигна новогодишна наздравица.

През 2023 г. Албания беше посетена от над 10 милиона туристи - рекорден брой за страната, отбелязва агенцията.