Това съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Заплаха е официална, тя се съдържа в съвместно съобщение на севернокорейското правителство и прокуратурата, разпространено от държавната агенция КЦТА.

Пак е "насърчавала" този план за ликвидиране на севернокорейските ръководители, гласят обвиненията. Пхенян приписва заговора на южнокорейските тайни служби.

"Заявяваме пред страната и чужбина, че ще наложим смъртно наказание на предателката Пак Гън-хе", се казва в официалното съобщение.

Същата участ е отредена за бившия шеф на южнокорейското разузнаване Ли Бюн-хо.

Обвиненията се отправят в разгара на силно напрежение на полуострова във връзка с ядрената и ракетната програма на Северна Корея.

Плетеница от заговори и доста отрова

Преди близо два месеца Пхенян вече беше обвинявал Южна Корея и САЩ, че заговорничили за убийството на Ким Чен-ун. Те кроели планове да го отровят "с биохимично оръжие".

По съвпадение или не, именно с бойна отрова през зимата в Малайзия бе убит Ким Чен-нам, полубрат на диктатора в Пхенян. Разследването на това престъпление засега води към севернокорейски агенти и дипломати.

От друга страна, Южна Корея изглежда действително има план за "обезглавяване" на ръководството на Севера. За него се разчу в началото на тази година.

Но подготвяният за целта отряд на спецчастите би трябвало да влезе в действие не "по принцип", а единствено в случай на реална война между двете Кореи.

Към момента, в който за този план стана известно, Пак Гън-хе още беше на поста си, от който я свалиха в резултат на продължителен и гръмък корупционен скандал.