Плавателен съд с около 400 мигранти на борда е без управление между Малта и бреговете на Либия и в него нахлува вода, съобщи вчера организацията за подкрепа на мигрантите "Аларм фоун" (Alarm Phone), предаде Ройтерс.

Организацията написа в неделя в Туитър, че е получила телефонно обаждане от плавателния съд, който отплавал от либийския град Тобрук през предишната нощ. Според съобщението властите са уведомени, но досега не е предприета спасителна операция. Според сведенията хората на борда са в паника, а някои от тях се нуждаят от медицинска помощ. Горивото на кораба е свършило, долната палуба е залята от вода. Капитанът е напуснал кораба и на него няма способни да го управляват. Според "Аларм фоун" плавателният съд се намира в зоната за издирване и спасяване на Малта.

Пак в неделя германската неправителствена организация "Сий Уоч интернешънъл" (Sea-Watch International) съобщи в Туитър, че извършва издирвателни операции за бедстващи плавателни съдове в Средиземно море, включително и за споменатия от "Аларм фоун".

Друга неправителствена организация, германската "Рескюшип" (Resqship), заяви в неделя, че поне 23 мигранти са загинали през предишната нощ в друг инцидент.

Според информацията спасителите са открили 25 души във водата и са успели да извадят 22 оцелели и 2 тела. Спасителите на "Рескюшип" обаче са научили от оцелелите, че още около 20 души са се удавили преди пристигането на спасителните екипи.

Миналата седмица 440 мигранти бяха спасени край Малта след сложна 11-часова операция в бурно море от кораб на "Лекари без граници". Поне 23 африкански мигранти са в неизвестност, а четирима загинаха, след като две лодки потънаха край Тунис на път за Италия.

Напоследък се наблюдава рязко увеличаване на броя на лодките с мигранти, които се опитват да пресекат Средиземно море от Северна Африка.