Президентът на Италия Серджо Матарела даде мандат на новодошлия в политиката Джузепе Конте да оглави коалиционно правителство на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Конте, който е професор по право във Флоренция, трябва да състави списък от министри и да го представи за одобрение на президента, преди кабинетът да положи клетва.

Италия изпадна в задънена улица след изборите през март, на които никоя политическа сила не можа да получи мнозинство в парламента. След седмици безрезултатни преговори между различни политически партии, "Пет звезди" и "Лигата" най-накрая се договориха в петък да управляват заедно. Те се зарекоха, че ще се опълчат на правилата на ЕС за валутния съюз, финансовата дисциплина и имиграцията, отбелязва Ройтерс.

Конте е подкрепен от "Пет звезди", но не заема изборна длъжност и няма политически или мениджърски опит, посочва агенцията. Критици казват, че има опасност той да бъде изключително слаб лидер, без особено влияние върху коалиционните си партньори.

Конте заяви, че правителството му ще защитава интересите на обикновените италианци, но призна, че трябва да спазва европейските и международните задължения на Италия.

"Сега се готвя да браня интересите на всички италианци пред всички европейски и международни инстанции чрез водене на диалог с европейските институции и с представителите на другите страни. Искам да бъда адвокат, който ще защитава италианския народ", каза той пред журналисти, след като Матарела му връчи мандата.

"Съзнавам необходимостта да потвърдя мястото на Италия в Европа и в света", добави той след продължилия час и половина разговор с президента, предаде Франс прес.

Той увери, че е участвал в разработването на общата управленска програма, която обръща гръб на строгите икономии и иска предоговаряне на европейските договори.